Klaas Knot verloofd met Kate Raworth?

Dit is een repost van LinkedIn, klik hier om het originele bericht te lezen.

Samen met de onvolprezen Ruurd Priester bedacht onze aanjager Lucas Mol een plan om Klaas Knot als President van De Nederlandse Bank kennis te laten maken met nieuwe denklijnen in de economie, zoals de Doughnut Economy van Kate Raworth.

De Groene Afslag is natuurlijk een grappige horeca- en vergaderlocatie in ’t Gooi. Alles is er een beetje anders dan anders. Het is namelijk het Huis van Verandering. Kunst, duurzaamheid, humor en economie worden er door elkaar geroerd. Bedrijven komen er nadenken over hoe ze toekomstbestendig worden. Steeds vaker helpen onze eigen School for Change of koplopers uit ons netwerk daarbij. Vrijdagmiddag 21 april kwam alles bij elkaar.

Er waren dus twee professoren in de economie. Knot doceert in Groningen, Raworth in Oxford. De een stuurt met het BNP op financiële stabiliteit en welvaart. De ander zoekt balans tussen essentiële menselijke behoeften en planetaire grenzen. Twee aimabele mensen, één grote vraag: Is er leven na de groei? 

Dat is bijna de titel van het boek dat Paul Schenderling (ook een econoom) eind vorig jaar publiceerde met twaalf co-auteurs. Allemaal dertigers uit twaalf verschillende politieke stromingen. Ook hij zat aan tafel als kenner van de Nederlandse situatie. Het geheel werd gemodereerd door niemand minder dan Jeroen Smit. Ben zeer dankbaar dat zij alle vier naar De Groene Afslag toogden.

Er ontspon zich daardoor een mooi gesprek waar mensen elkaar in de ogen keken. Het bijzondere is dat alle partijen in essentie hetzelfde nastreven: een prettige toekomst voor ons en onze nazaten. Iedereen aan tafel wist dat economische groei niet eindeloos kan doorgaan. Knot vond dat we dankzij technische innovatie nog een heel eind zullen komen, maar ook hij beseft dat de bomen niet tot in de hemel blijven groeien.

Natuurlijk zal hij bij DNB niet alle bakens direct verzetten. Natuurlijk zal ons verlovingsfeestje niet acuut tot een huwelijk leiden, daar hebben beiden een te leuk gezin voor, maar de kennismaking gaat zeker iets moois brengen.

Niet in de laatste plaats omdat tijdens de tweede helft van middag het gehoor van 45 gasten, dat bestond uit een bijzondere mix van wetenschappers, mastodonten uit het bedrijfsleven en het bankwezen, politici, rebellen, kunstenaars en opinion leaders in zes groepen napraatte. Onder leiding van de key players van de School for ChangeBjörn KönigShinta OosterwaalKees Klompingrid zeegersEsther de Haan en wederom die onvolprezen Ruurd Priester, kwam het bonte gezelschap met aanbevelingen. Wordt vervolgd! 

 

Foto van Rick Mandoeng