Hoe veranderen we het voedselsysteem? Simpel: met je vork. Minstens drie keer per dag. Maar bewuste keuzes maken is niet eenvoudig. Het gaat over meer dan alleen eten – het gaat over ons en hoe we de weg van ons voedsel naar ons bord organiseren! En jouw rol daarin! Of dat nu op het land, in de productie of in de supermarkt is. Of bijvoorbeeld in de financiering daarvan.
Hoe kun je die rol verbinden met jouw dromen als mens en hoe breng je dat in praktijk op een manier waar je achter staat? Niet alleen op je werk, maar ook in je buurt en thuis. Allemaal plekken met mensen en dieren die onderdeel zijn van het mooiste wonderlijkste systeem op aarde: de natuur.
Voor dit programma neem je je hele hebben en houwen mee. We schudden de boel samen op, heilige huisjes en sociale bubbels gaan in de blender. Als uitkomst beloven we je een frisse blik, veel wijsheid, goede moed en nieuwe reisgenoten om samenwerkingen aan te gaan. Of om bestaande samenwerkingen swung te geven, dat is natuurlijk minstens zo waardevol!
Hoe kan voedsel het leven op aarde weer dienen? Deze vraag diepen we in dit programma uit aan de hand van de volgende lenzen:
Van huidige economie naar nieuwe economie
- It’s the economy stupid... Op zoek naar het alternatief voor dit heilige huisje in de vorm van brede welvaart en hoe dit doorwerkt in de grote opgaven van de circulaire landbouw en gezond en eiwitrijk voedsel.
Van afleiding naar aandacht
- Kunnen we van sturen op voedsel met aandacht, waardering voor de bereiding, productie en de mensen, dieren en planten? Kunnen we het denken uit schaarste ombuigen naar denken vanuit overvloed en genoegen nemen met genoeg? Kan de liefde weer door de maag in balans met de natuur?
Van silo’s naar systemisch
- De manier waarop bedrijven en politiek en burger met voedsel omgaan begrijpen en ervaren vanuit het huidige knellende lineaire perspectief naar systeembenadering dat ruimte geeft aan nieuwe duurzame waardecreatie verandert. Waardering verandert, voedsel gaat een andere connotatie krijgen.
Van ik en jij naar wij
- Praktisch ervaren wat het is om op meerdere lagen verbinding aan te gaan. Jezelf openstellen voor je omgeving, dromen en kansen verwerken. Maar misschien ook de het beest in de bek durven kijken. Waar loopt ik op vast? En waar vind ik nieuwe betekenis in mijn huidige rol, of wat heb ik nodig om een nieuwe rol te kunnen vervullen.
Voor wie
Dit programma is voor :
professionals met interesse in de voedseltransitie. Mensen met een duurzaam hart en gevoel voor lekker eten, die als voedselveranderaar wil optreden in zijn of haar organisatie: van bankier tot CEO en van ondernemer tot boer. Voor groene professionals uit het bedrijfsleven, NGO’s, (impact)ondernemers, investeerders, zelfstandigen of mensen die op zoek zijn naar een volgende stap in hun loopbaan. Dus ben jij iemand of ken jij iemand die aan dit programma mee gaat doen?
- Je gelooft dat je met kleine veranderingen ook iets kunt doen op een dagelijkse basis.
- Je maakt druk over de uitdagingen van deze tijd en voelt dat het tijd is voor een ander perspectief op ons voedsel.
- Je bent een hooptimist die liever onderdeel willen zijn van de oplossing dan van het probleem en hun eigen rol in deze transitie willen verkennen.
- Je bent nieuwsgierig is naar een gedegen overzicht van alle smaken ‘food for thought’
- Je bent op zoek naar een netwerk van inspirerende groene professionals. (Bij ons is iedereen deelgever in plaats van deelnemer en na de cursus bouwen we graag samen verder aan het nieuwe voedselsysteem!)
Wat levert het op
Na het volgen van dit programma heb je:
- Een gevoel voor de systeemveranderingen, de belangrijkste onderwerpen en hoe jij vanuit jouw rol impact kunt maken in je dagelijks handelen
- Zicht op nieuwe routines en principes die je toe kan passen om zelf een voorbeeldrol te vervullen
- Een groep gelijkgestemden gevonden om ook na de training mee van gedachten te wisselen
- Een actieplan gemaakt en besproken met andere voorvechters om binnen jouw werk omgeving veranderingen aan te brengen
- Veel geproefd en geroken en weet je hoe lekker een meer duurzame keuken kan zijn en begrijp je de uitdagingen voor mensen om over te stappen op een meer duurzame manier van eten: van boer tot bord.
Wat gaan we doen
Dag 1: Introductie ‘Eten en drinken anders doen’ - economische barrières en kansen
We nemen de tijd om kennis te maken met elkaar. Wat brengt je hier en wat is je leerdoel? Vervolgens verdiepen we ons in de problemen inherent aan het huidige economische systeem. Je wordt meegenomen in het denken in symptomen, systemen en verhalen. Hoe komen we van een levensbedreigend naar een levensbevestigend systeem? - Op weg naar een nieuwe economie – Wouter Bakker - De aarde vanuit de ruimte - Egbert Mulder - Perspectief op Verandervoedsel - Marjolein Brasz
Dag 2: Grote opgaven: Eiwit en de silo’s
Vandaag gaan we op zoek naar een nieuw voedsel-narratief: van vlees naar vezel. En waarom dat in deze ‘roaring twenties’ kan varen op de golven van verandering. Juist deze turbulente tijd biedt kansen om uit silo’s en bubbels te breken.
Hoe komen we weer meer in contact met elkaar op een schaal die past? Hoe revitaliseren we het werken binnen en tussen organisaties weer als levende, ademende ecosystemen die energie genereren, momentum behouden en zich aanpassen aan verandering?
Daarvoor zijn netwerkwevers essentieel. Ze zijn de gouden knooppunten die mensen en initiatieven verbinden, samenwerken in plaats van concurreren en verandering verankeren tot in de haarvaten van alle betrokkenen. Vaak onzichtbaar en ondergewaardeerd werk. Herkenbaar? In de middagsessie krijg je handvatten voor jouw praktijk.
Van vlees naar vezel in de roaring twenties – Jeroen Willemsen
Uit je silo – kunst van netwerk weven – Marjolein Brasz
Dag 3: Grote opgaves: Regeneratief positief
Aan de hand van verkenning van regeneratieve landbouw maken we samen het voedselsysteem inzichtelijk. Waar gaat het over, aan welke knoppen kunnen we draaien, met wie. En ben jij iemand, ken jij iemand die daar vanuit zijn of haar rol versnelling in kan brengen? Hoe speelt onze houding en gedrag hierin een rol? Hoe kan de toekomst er uitzien? Hoe ontwerpen we voor het leven?
Ons voedsel regeneratief – hoe dan? – Karin Slobbe
Aan de slag - Groene zaadje planten voor jouw toekomst - Eveline Bruggink/Wouter Bakker & Marjolein Brasz: op zoek naar de perfecte plekken voor je zomerexcursie.
Schoolreisje / excursie Vanuit je persoonlijke plan, fascinatie en nieuwsgierigheid ga je op onderzoek uit. Samen met anderen. Waar kunnen de groene zaadjes kunnen wortelen. De inzichten, heilige huisjes en sociaal kapitaal gaan in de blender... Wat water en wat zon erbij. Kijken we er groeit in de zomermaanden!
Jullie bepalen je eigen tocht in het veld. Daar in de praktijk waar het gebeurt. Bijvoorbeeld bij een supermarkt, een biologische boer, een voedsellab, een ondernemer. Kijk voor EN achter de schermen. Onze begeleiders en de experts van Foodvalley kunnen je helpen met hun netwerk. De uitkomst is een concreet beeld van hoe de keuken van de toekomst eruit kan zien, in de vorm van een HERO ingrediënt naar Sheila Struyck en Femke van den Heuvel.
Dag 4: Naar de praktijk! Tijd om te oogsten!
Tijdens deze laatste dag komt alles samen van een zomer vol bijzondere belevenissen en persoonlijke transformatie. Tijdens de ochtend delen we wat we zijn tegengekomen en wat dat met ons heeft gedaan. Femke van den Heuvel en Sheila Struyck luisteren mee en zullen reflecteren op jullie verhalen vanuit het perspectief van het einde van de keten, de (semi) professionele keuken: wat betekenen jouw verhalen voor het gerecht van de toekomst?
In het middagdeel zullen zij hun eigen kennis en ervaring delen en vervolgens maken we een coproductie door te denken, voelen, ruiken en proeven. Zo ontwikkelen we samen een gerecht dat staat voor hoe voedsel het leven op aarde weer kan dienen. Daarna nemen ze jullie zomeroogst mee de keuken in. Terwijl zij het gerecht van de toekomst bereiden, gaan wij nog één keer de diepte in: we verkennen wat jouw rol is in deze transitie.
Natuurlijk ronden we af in de keuken. We helpen Sheila en Femke om mooie bordjes te maken en tot een geweldig slotstuk te komen. We sluiten af aan tafel en laten je gaan met een helder perspectief op jouw rol in de voedseltransitie.
Investering
Wij prijzen onze programma’s naar draagkracht en inclusief koffie, thee, een heerlijke lunch en na afloop van de cursusdagen een drankje en hapje aan de bar:
- Groene werknemer – jouw organisatie betaalt, of je hebt zelf meer dan genoeg geld verdiend om mee te doen en wil dat geld dolgraag aanwenden om anderen ook de gelegenheid te geven om mee te doen: € 2500,- (excl BTW)
- Groene geluksvogel – jij betaalt zelf en kan dat bedrag prima missen: € 1750,- (excl BTW)
- Groene wereldverbeteraar – jij wijdt je werkende leven aan duurzame en sociale oplossingen en betaalt deels met jouw ervaring in van de nieuwe economie: € 1250,- (excl BTW)