Van bommen naar bruggen.

Een oud militair complex krijgt een nieuw leven, als plek voor licht, gevoel en verandering.

Het begin: een kogelvrij karkas

Ons gebouw is een oud militair opleidingscomplex waar soldaten bommen leerden maken en demonteren. Dertig jaar geleden vertrok defensie van dit terrein en sindsdien stond de school leeg. Toen we het aantroffen, hadden de elementen, kwajongens en koperdieven er flink huisgehouden. De natuur had ware kunstwerkjes gerealiseerd: er zat nauwelijks nog een dak op het gebouw, er stond water in de kelder, het gros van de ramen was kapot en alle deuren waren zo krom als een hoepeltje.
Maar het betonnen karkas — van militaire degelijkheid — stond nog altijd fier overeind. Wij wisten het meteen: dit wordt de plek waar wij munitie voor de grote ommezwaai naar een nieuwe economie gaan maken.

De schoonheid onder het stof

Het pand is een ietwat ‘brutalisch’ ding. Sommigen vinden het prachtig, anderen noemen het een betonnen Oostblok-kolos. Wijzelf zagen de schoonheid dwars door alle ellende van 30 jaar leegstand heen. Toen we onze architect voor het bouwkundige deel, de vermaarde circulaire voorloper Thomas Rau, vroegen naar een visie op het pand, kwam er een mooi verhaal

Het is een typisch militair gebouw: functioneel en tweedimensionaal. Militairen acteren vaak over twee assen. Ze denken (de denk-as) en doen (de doe-as). Een diagonale as — het gevoel — ontbreekt volledig. Dat is logisch, want soldaten moeten op commando hun gevoel ‘uitzetten’.

Nieuwe assen, nieuw licht

Na ampel beraad, ook met interieurarchitect Sanne Oomen, besloten we om nieuwe schuine assen in het gebouw aan te brengen. Binnen zijn in het donkere pand lichtvides gezaagd — de allergrootste gaat diagonaal door vier verdiepingen én het dak.
Aan de buitenkant verbinden we alle niveaus, terrassen en het dak met schuine brugdelen. Zo is het pand — oorspronkelijk een stapel doosjes — nu verbonden, licht, open, en vooral: een thuis voor De Groene Afslag.

Verder grasduinen?

Schrijf je in

We gebruiken je informatie om je onze nieuwsbrief op te sturen. Lees ook onze privacy statement.
Leuk dat je penvriend(in) met ons wil zijn. De eerste nieuwsbrief vind je vlot in je meelboks verwachten!
Oeps! Er is iets mis gegaan. Heb je alles ingevuld?