Dag 1: Introductie Met Monique Könings (Natuuropleiding) en Geert van der Veer (Herenboeren)
We duiken in de bodem van onze geboorteplek en ontdekken hoe die ons gevormd heeft. Wat heeft bodem te maken met karakter? En met vitaal voedsel? In de middag gaan we aan de slag met 'het probleem'. Samen met ondernemer Geert onderzoeken we van groot naar klein ons huidige voedselsysteem en horen we verhalen uit de praktijk.
Dag 2: Ecologisch bewustzijn en de nieuwe economie Met Egbert Mulder (Circular Leadership) en Shinta Oosterwaal (hoofddocent School Groene Afslag)
Je ervaart het overview effect: het fenomeen dat astronauten beschrijven wanneer ze de aarde vanuit de ruimte zien – een overweldigend besef van de schoonheid en kwetsbaarheid van onze planeet, en van de onderlinge verbondenheid van al het leven. Deze ervaring maakt onze relatie met de aarde voelbaar en bespreekbaar. In de middag duiken we in de anatomie van ons huidige economische denken en doen, we traceren hoe ons huidige voedselsysteem daarvan is doordrenkt en verkennen samen het verhaal van een nieuwe economie vanuit een ecologisch perspectief.
Dag 3: Voedselverspilling Met No Waste Army en Chloé Rutzerveld (food designer)
Een derde van al het voedsel wordt verspild, terwijl voor veel mensen geen (gezond) voedsel beschikbaar is. Hoe kan dat? En wat kunnen we eraan doen? We duiken in dit vraagstuk en ontdekken pioniers die dit symptoom hebben omgedacht tot inspirerende initiatieven.
No Waste Army is een beweging die de strijd aanbindt met voedselverspilling. Ze kopen afgekeurde groenten en fruit van boeren – te krom, te groot, te klein of met een plekje – en verwerken deze tot houdbare producten. Zo redden ze jaarlijks honderdduizenden kilo's voedsel en betalen ze boeren een eerlijke prijs voor hun oogst.
Chloé Rutzerveld is food designer en onderzoekt nieuwe manieren van voedselproductie en -consumptie. Door wetenschap, technologie en design te combineren, ontwikkelt ze speculatieve toekomstscenario's die ons laten nadenken over hoe ons voedselsysteem er anders uit zou kunnen zien – van 3D-geprinte eetbare ecosystemen tot alternatieve eiwitbronnen.
Dag 4: Het veld in, regeneratie bij Bodemzicht - 't Gagel Met Anne van Leeuwen (Bodemzicht - 't Gagel)
We bezoeken 't Gagel in Lochem: een regeneratieve Lenteland-boerderij van 45 hectare waar vier jonge boeren werken aan een radicaal divers productielandschap. Met een no-dig groentetuin, regeneratieve begrazing, duizenden fruitbomen en een boomkwekerij laten zij zien dat je bodem kunt herstellen én een gezond bedrijfsmodel kunt bouwen. De boerderij fungeert als internationaal leercentrum voor regeneratieve landbouw.
Hoe herstel je bodemvruchtbaarheid? Wat vraagt cyclisch werken in plaats van lineair? Hoe maak je landbouw winstgevend zonder de aarde uit te putten? Anne deelt de praktische én economische realiteit. We stellen vragen, gaan met onze handen in de grond en ervaren wat anders werken betekent – inclusief het ongemak, de experimenten en de doorbraken.
Dag 5: Integratie en afronding Met Monique Könings (Natuuropleiding) en Vincent van Dalen of Saskia Dorssers (Slow Food Youth Network)
We blikken terug op wat we hebben verkend, ervaren en begrepen. We werken aan een concrete praktijkopdracht: hoe vertaal je de inzichten van deze week naar jouw werkelijkheid? Welke eerste stap wil zich nu zetten? We ondersteunen elkaar in het formuleren van intentie en actie, en sluiten af in de keuken van De Groene Afslag waarmee we ons samenzijn markeren. Een voedselsysteem dat al het leven dient, begint hier.