Voedsel anders doen

Over de broodnodige transitie van ons voedselsysteem.

Voedsel gaat niet alleen over wat we eten, maar om de verbinding tussen lichamelijke gezondheid en ecosysteem gezondheid, tussen sociale cohesie en economische organisatie. Zo raakt de voedseltransitie de kern van ons bestaan.

Voedsel is zowel basaal als complex: een eerste levensbehoefte met diepe culturele wortels, én een mondiaal systeem dat afhankelijk is van lange ketens met diepe impact op ecologie en samenleving. Die impact is inmiddels zo groot – van bodemuitputting en biodiversiteitsverlies tot ongelijke toegang en voedselverspilling – dat ons huidige voedselsysteem onhoudbaar is geworden.

Weten dat het anders moet heeft richting nodig in hoe we het anders kunnen doen. Door terug te gaan naar de basis, het systeem te doorgronden en te verbinden met vernieuwende initiatieven die al gezaaid zijn, navigeren we gezamenlijk de broodnodige transitie aan de basis van ons bestaan.

Dit programma is voor jou als je:

  • wilt begrijpen waarom het voedselsysteem zo hardnekkig vastzit – en waar ruimte zit voor verandering
  • werkt in beleid, bedrijfsleven, horeca, landbouw, onderwijs of zorg en voelt dat fundamentele verandering nodig is
  • zoekt naar concrete handvatten om de transitie toepasbaar te maken in jouw context
  • niet alleen wilt leren over verandering, maar onderdeel wilt worden van een netwerk van veranderaars
  • een andere blik op voeding zoekt – niet als consument, maar als deelnemer aan een levend systeem
Bladeren van een plant op een donkergroene achtergroen

Wat levert het op?

Na het volgen van dit programma heb je:

  • Een concrete volgende stap – hoe jij bijdraagt aan de voedseltransitie, klein of groot
  • Systemisch inzicht in hoe het huidige voedselsysteem werkt en waar ruimte zit voor verandering
  • Concrete handvatten om transitie toepasbaar te maken in jouw context
  • Verbinding met de praktijk door bedrijfsbezoeken aan inspirerende pioniers
  • Een nieuw perspectief op verspilling – symptomen omdenken tot kracht
  • Een inspirerende gemeenschap van mensen die actief werken aan voedsel dat regenereert

Wat gaan we doen?

Dag 1: Introductie Met Monique Könings (Natuuropleiding) en Geert van der Veer (Herenboeren)

We duiken in de bodem van onze geboorteplek en ontdekken hoe die ons gevormd heeft. Wat heeft bodem te maken met karakter? En met vitaal voedsel? In de middag gaan we aan de slag met 'het probleem'. Samen met ondernemer Geert onderzoeken we van groot naar klein ons huidige voedselsysteem en horen we verhalen uit de praktijk.

Dag 2: Ecologisch bewustzijn en de nieuwe economie Met Egbert Mulder (Circular Leadership) en Shinta Oosterwaal (hoofddocent School Groene Afslag)

Je ervaart het overview effect: het fenomeen dat astronauten beschrijven wanneer ze de aarde vanuit de ruimte zien – een overweldigend besef van de schoonheid en kwetsbaarheid van onze planeet, en van de onderlinge verbondenheid van al het leven. Deze ervaring maakt onze relatie met de aarde voelbaar en bespreekbaar. In de middag duiken we in de anatomie van ons huidige economische denken en doen, we traceren hoe ons huidige voedselsysteem daarvan is doordrenkt en verkennen samen het verhaal van een nieuwe economie vanuit een ecologisch perspectief.

Dag 3: Voedselverspilling Met No Waste Army en Chloé Rutzerveld (food designer)

Een derde van al het voedsel wordt verspild, terwijl voor veel mensen geen (gezond) voedsel beschikbaar is. Hoe kan dat? En wat kunnen we eraan doen? We duiken in dit vraagstuk en ontdekken pioniers die dit symptoom hebben omgedacht tot inspirerende initiatieven.

No Waste Army is een beweging die de strijd aanbindt met voedselverspilling. Ze kopen afgekeurde groenten en fruit van boeren – te krom, te groot, te klein of met een plekje – en verwerken deze tot houdbare producten. Zo redden ze jaarlijks honderdduizenden kilo's voedsel en betalen ze boeren een eerlijke prijs voor hun oogst.

Chloé Rutzerveld is food designer en onderzoekt nieuwe manieren van voedselproductie en -consumptie. Door wetenschap, technologie en design te combineren, ontwikkelt ze speculatieve toekomstscenario's die ons laten nadenken over hoe ons voedselsysteem er anders uit zou kunnen zien – van 3D-geprinte eetbare ecosystemen tot alternatieve eiwitbronnen.

Dag 4: Het veld in, regeneratie bij Bodemzicht - 't Gagel Met Anne van Leeuwen (Bodemzicht - 't Gagel)

We bezoeken 't Gagel in Lochem: een regeneratieve Lenteland-boerderij van 45 hectare waar vier jonge boeren werken aan een radicaal divers productielandschap. Met een no-dig groentetuin, regeneratieve begrazing, duizenden fruitbomen en een boomkwekerij laten zij zien dat je bodem kunt herstellen én een gezond bedrijfsmodel kunt bouwen. De boerderij fungeert als internationaal leercentrum voor regeneratieve landbouw.

Hoe herstel je bodemvruchtbaarheid? Wat vraagt cyclisch werken in plaats van lineair? Hoe maak je landbouw winstgevend zonder de aarde uit te putten? Anne deelt de praktische én economische realiteit. We stellen vragen, gaan met onze handen in de grond en ervaren wat anders werken betekent – inclusief het ongemak, de experimenten en de doorbraken.

Dag 5: Integratie en afronding Met Monique Könings (Natuuropleiding) en Vincent van Dalen of Saskia Dorssers (Slow Food Youth Network)

We blikken terug op wat we hebben verkend, ervaren en begrepen. We werken aan een concrete praktijkopdracht: hoe vertaal je de inzichten van deze week naar jouw werkelijkheid? Welke eerste stap wil zich nu zetten? We ondersteunen elkaar in het formuleren van intentie en actie, en sluiten af in de keuken van De Groene Afslag waarmee we ons samenzijn markeren. Een voedselsysteem dat al het leven dient, begint hier.

 Investering

Wij prijzen onze programma’s naar draagkracht en inclusief koffie, thee, een heerlijke lunch en na afloop van de cursusdagen een drankje en hapje aan de bar:

  • Groene werknemer – jouw organisatie betaalt, of je hebt zelf meer dan genoeg geld verdiend om mee te doen en wil dat geld dolgraag aanwenden om anderen ook de gelegenheid te geven om mee te doen: € 2500,- (excl BTW)
  • Groene geluksvogel – jij betaalt zelf en kan dat bedrag prima missen: € 1750,- (excl BTW)
  • Groene wereldverbeteraar – jij wijdt je werkende leven aan duurzame en sociale oplossingen en betaalt deels met jouw ervaring in van de nieuwe economie: € 1250,-  (excl BTW)

Voor diegenen die deze bedragen niet (volledig) kunnen betalen hebben wij een scholarschip beschikbaar.

Investeer in jezelf, niet de drempel

Mocht je deze bedragen niet (volledig) kunnen betalen dan ben je natuurlijk toch welkom want de nieuwe economie is er voor iedereen! Meld je alsjeblieft aan voor ons scholarship, stuur ons gerust een mailtje.