Dag 1: Introductie ‘Eten en drinken anders doen’ - economische barrières en kansen
We nemen de tijd om kennis te maken met elkaar. Wat brengt je hier en wat is je leerdoel? Vervolgens verdiepen we ons in de problemen inherent aan het huidige economische systeem. Je wordt meegenomen in het denken in symptomen, systemen en verhalen. Hoe komen we van een levensbedreigend naar een levensbevestigend systeem? Wouter Bakker neemt je mee op weg naar een nieuwe economie. Ook maak je met Egbert Mulder een 3D reis de ruimte in en biedt Marjolein Brasz perspectief in de voedseltransitie.
Dag 2: Grote opgaven: Eiwit en de silo’s
Vandaag gaan we op zoek naar een nieuw voedsel-narratief: van vlees naar vezel. En waarom dat in deze ‘roaring twenties’ kan varen op de golven van verandering. Juist deze turbulente tijd biedt kansen om uit silo’s en bubbels te breken.
Hoe komen we weer meer in contact met elkaar op een schaal die past? Hoe revitaliseren we het werken binnen en tussen organisaties weer als levende, ademende ecosystemen die energie genereren, momentum behouden en zich aanpassen aan verandering?
Daarvoor zijn netwerkwevers essentieel. Ze zijn de gouden knooppunten die mensen en initiatieven verbinden, samenwerken in plaats van concurreren en verandering verankeren tot in de haarvaten van alle betrokkenen. Vaak onzichtbaar en ondergewaardeerd werk. Herkenbaar? In de middagsessie krijg je handvatten voor jouw praktijk.
Van vlees naar vezel in de roaring twenties – Jeroen Willemsen
Uit je silo – kunst van netwerk weven – Marjolein Brasz
Dag 3: Grote opgaves: Regeneratief positief
Aan de hand van verkenning van regeneratieve landbouw maken we samen het voedselsysteem inzichtelijk. Waar gaat het over, aan welke knoppen kunnen we draaien, met wie. En ben jij iemand, ken jij iemand die daar vanuit zijn of haar rol versnelling in kan brengen? Hoe speelt onze houding en gedrag hierin een rol? Hoe kan de toekomst er uitzien? Hoe ontwerpen we voor het leven?
Ons voedsel regeneratief, hoe dan? – Karin Slobbe
Aan de slag - Groene zaadje planten voor jouw toekomst – Eveline Bruggink/Wouter Bakker & Marjolein Brasz: op zoek naar de perfecte plekken voor je zomerexcursie.
Schoolreisje / excursie
Vanuit je persoonlijke plan, fascinatie en nieuwsgierigheid ga je op onderzoek uit. Samen met anderen. Waar kunnen de groene zaadjes kunnen wortelen. De inzichten, heilige huisjes en sociaal kapitaal gaan in de blender... Wat water en wat zon erbij. Kijken we er groeit in de zomermaanden!
Jullie bepalen je eigen tocht in het veld. Daar in de praktijk waar het gebeurt. Bijvoorbeeld bij een supermarkt, een biologische boer, een voedsellab, een ondernemer. Kijk voor EN achter de schermen. Onze begeleiders en de experts van Foodvalley kunnen je helpen met hun netwerk. De uitkomst is een concreet beeld van hoe de keuken van de toekomst eruit kan zien, in de vorm van een HERO ingrediënt naar Sheila Struyck en Femke van den Heuvel.
Dag 4: Naar de praktijk!
Tijd om te oogsten!
Tijdens deze laatste dag komt alles samen van een zomer vol bijzondere belevenissen en persoonlijke transformatie. Tijdens de ochtend delen we wat we zijn tegengekomen en wat dat met ons heeft gedaan. Femke van den Heuvel en Sheila Struyck luisteren mee en zullen reflecteren op jullie verhalen vanuit het perspectief van het einde van de keten, de (semi) professionele keuken: wat betekenen jouw verhalen voor het gerecht van de toekomst?
In het middagdeel zullen zij hun eigen kennis en ervaring delen en vervolgens maken we een coproductie door te denken, voelen, ruiken en proeven. Zo ontwikkelen we samen een gerecht dat staat voor hoe voedsel het leven op aarde weer kan dienen. Daarna nemen ze jullie zomeroogst mee de keuken in. Terwijl zij het gerecht van de toekomst bereiden, gaan wij nog één keer de diepte in: we verkennen wat jouw rol is in deze transitie.
Natuurlijk ronden we af in de keuken. We helpen Sheila en Femke om mooie bordjes te maken en tot een geweldig slotstuk te komen. We sluiten af aan tafel en laten je gaan met een helder perspectief op jouw rol in de voedseltransitie.